Shfletuesi juaj është i vjetruar dhe nuk mbështet më. Shkarkoni shfletuesin modern <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.google.com/chrome/">Chrome</a> или <a target="_blank" href="https://www.mozilla.org/ru/firefox/download/thanks/">Firefox</a>

Tavllë e gjatë

Tavllë është një lojë e lashtë që e ka origjinën në Lindje më shumë se 5 mijë vjet më parë dhe ende nuk e humb popullaritetin e saj, duke përfshirë edhe tifozët online.

Tavllë e gjatë është bërë e njohur për lojtarët dhe platforma GAMEZZ Online ofron një vështrim krejtësisht të ri në lojën që gjithkush e do:

 • kaloni autorizimin në faqe dhe luani falas tavllë;
 • garoni online si me një person, ashtu edhe me një kompjuter;
 • njihuni me rregullat dhe videot për të mësuar si të mundësh kundërshtarët e tu në tavllë.
Dëshironi të luani me persona të vërtetë direkt tani? Kaloni një regjistrim të thjeshtë dhe tregoni aftësitë e tua në gjithë botën!

Tavllë e gjatë

Rregullat e lojës së tavllës së gjatë

Tavlla e gjatë është një lojë e njohur, e cila është e projektuar për dy persona. Ajo zhvillohet në një fushë drejtkëndëshe e ndarë në dy pjesë të njëjta. Përveç dërrasës, loja kërkon gjithashtu: 2 zare, 15 damë të zeza dhe 15 të bardha.

Qëllimi i lojës është që të sjellë çipat në shtëpinë e vetë dhe t'i nxjerrë ato nga dërrasa përpara kundërshtarit.

Lëvizja e lojës

 • Mbajtësi i damave të bardha lëviz gjithmonë i pari;
 • Sistemi i vendos çipat në anën e kundërt të djathtë (përgjatë anës së fushës) për secilin pjesëmarrës. Pozicioni fillestar i damave të këtij lloji ka emrin e vet, kokën;
 • Lejohet të hiqet vetëm një çip për lëvizjen nga koka. Por ka dy përjashtime: në rastin kur çmimi i parë bie (gjashtë me gjashtë, katër me katër, tre me tre) dhe në rastin kur lëvizja e parë bëhet në fillim të lojës, mund të hiqni edhe dy çipa në një lëvizje;
 • Gjatësia e lëvizjes e secilit lojtar varet nga pikat në zaret e hedhura;
 • Lejohet të lëvizni dy damë në një lëvizje normale. Lëvizja e secilit çip do të korrespondojë me numrin e pikave në një zar. Është gjithashtu e mundur të ecësh vetëm me një damë. Në këtë rast, pikët në të dy zaret do të shtohen së bashku;
 • Lëvizja e copave është kundër akrepave të orës;
 • Për rastin kur i njëjti numër pikash (dyfish) bie mbi zare, pjesëmarrësi ka të drejtë të ecë katër herë në vend të dy;
 • Është e ndaluar të futeni në qelizën e zënë nga kundërshtari;
 • Dama e gjatë ka një veçori të tillë si mekanizmi i kyçjes. Për ta bërë këtë, duhet të ndërtosh një rresht të vazhdueshëm me gjashtë dama. Sipas kushteve të tilla, çipi që paraprin gjashtë damat e kundërshtarit është konsideruar i bllokuar dhe nuk mund të lëvizë rreth fushës;
 • Pasi pjesëmarrësi ka sjellë të gjithë damat e tij në shtëpi, ai ka mundësinë t'i nxjerrë ato nga fusha e lojës. Çipët janë shfaqur në bazë të pikave në zar dhe numrit të qelizave. Në rastin kur trekëndëshi i dëshiruar është i zbrazët, lejohet të transferohet një damë nga më e vjetra e të gjitha qelizave të mbushura në të.

Finalja

Fituesi i lojës konsiderohet ai që ishte i pari që nxori të gjithë damat e tij nga fusha e lojës.

notify icon